Μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής στον ανδρικό πληθυσμό είναι η ρινοπλαστική. Στόχος της είναι η αισθητική βελτίωση του σχήματος της μύτης, με κύριο κριτήριο την αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να διορθώσει λειτουργικού τύπου προβλήματα της αναπνοής, που οφείλονται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή σε υπερτροφία των ρινικών κογχών, βελτιώνοντας όχι μόνο το αισθητικό, αλλά και το λειτουργικό πρόβλημα, εφόσον υπάρχει. Συνήθως η ρινοπλαστική γίνεται μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σκελετού του προσώπου και της ρινικής πυραμίδος.
Στη ρινοπλαστική κατά κανόνα δεν γίνεται καμία εξωτερική τομή στο δέρμα της μύτης, για να μην υπάρχουν εμφανείς ουλές. Όλες οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ως κλειστή ρινοπλαστική. Ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος της επιθυμητής μύτης, εφαρμόζονται οι κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές, όπου κατά περίπτωση γίνεται αφαίρεση ή πρόσθεση χόνδρινων ή/ και οστέινων τμημάτων, με σκοπό μία νέα συμμετρική ρινική πυραμίδα και διάφραγμα. Σε ειδικές περιπτώσεις, αν κριθεί απαραίτητο από τον πλαστικό χειρουργό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ανοιχτής ρινοπλαστικής, όπου η ουλή είναι πιθανό να είναι ορατή, καθώς η τομή γίνεται στο πρόσθιο τμήμα.
Η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση και η ανάλυση του τρόπου αναπνοής θα επισημάνουν τυχόν λειτουργικά προβλήματα, τα οποία εφόσον υπάρχουν (π.χ. σκολίωση), θα πρέπει να διορθωθούν ταυτόχρονα με τα αισθητικά προβλήματα. Έτσι, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, χωρίς προβλήματα στην αναπνοή και στην όσφρηση μετά την επέμβαση.