Η μειωτική στήθους είναι η επέμβαση που αποσκοπεί στη μείωση του μεγέθους των μαστών, ενώ παράλληλα γίνεται και ανόρθωση. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος.
Είναι μια επέμβαση, η οποία προσφέρει τόσο αισθητικό όφελος στη γυναίκα, όσο και λειτουργικό, αφού το βάρος του στήθους συνήθως προκαλεί πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στην σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να γίνεται εμπόδιο στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Η μειωτική στήθους μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιας φύσης προβλήματα, ταυτόχρονα όμως βελτιώνει το μέγεθος και το σχήμα των μαστών, έτσι ώστε το στήθος να είναι πιο στητό και συμμετρικό με το υπόλοιπο σώμα.
Το είδος της τομής που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από το μέγεθος του στήθους και την υπάρχουσα περίσσεια / χαλάρωση του δέρματος. Συνήθως γίνεται τομή γύρω από την περιοχή της θηλαίας άλω, μία δεύτερη τομή κάθετης φοράς προς την υπομάστιο πτυχή και μία οριζόντια τομή στο ύψος της υπομαστίου πτυχής, δημιουργώντας το σχήμα ενός ανεστραμμένου «Τ» (σχήμα άγκυρας). Στη συνέχεια, αφαιρείται η περίσσεια δέρματος, λίπους και μαζικού αδένα. Το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω μεταφέρεται σε νέα, υψηλότερη θέση, ανάλογα με την περίπτωση και ο μαστός αναδιαμορφώνεται στο αρχικό κωνικό του σχήμα. Τέλος γίνεται σύγκλιση των τομών με απορροφήσιμα ράμματα και τοποθετείται ένας ειδικός μετεγχειρητικός στηθόδεσμος.
Παρότι οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες, σε περιπτώσεις γιγαντομαστίας και ιστορικού καπνίσματος μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές στην επούλωση των τομών. Ακόμα πιο σπάνια, σε διαταραχή της αιμάτωσης του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω.